Co to jest aperitif?

https://winayo.pl/sklep/produkt/san-marzano-negroamaro-sud

Świat alkoholi i kultura spożywania różnorakich trunków skrywa przed nami wiele tajemnic. Jedną z nich może być istnienie aperitifu, po który stosunkowo rzadko sięga się w Polsce. Termin ten nie oznacza żadnego konkretnego alkoholu, ale ma opisywać trunek, którego celem jest oczyszczenie kubków smakowych i pobudzenie apetytu przed planowanym posiłkiem. Zwykle wypija się go w niewielkiej ilości i na stojąco, jeszcze zanim zasiądziemy do stołu. Jako aperitif można podać wiele napojów alkoholowych i bezalkoholowych. Warto wiedzieć, jakie wina najlepiej sprawdzą się w tej roli. Trunek podawany przed posiłkiem nie powinien zbytnio zapełniać żołądka, ale jedynie pobudzić wytwarzanie soków trawiennych. Właśnie dlatego, serwując aperitif, dobrze jest sięgnąć po delikatne i lekkie wina, na przykład musujące.

Świetnie oczyszczą kubki smakowe i przygotują je na kulinarne doznania. Eksperci zalecają tutaj serwowanie białych win lub niezbyt ciężkich koktajli przygotowywanych na ich bazie. Znaczenie ma także ilość wypitego trunku – zwykle podaje się go w porcjach nie większych niż sto mililitrów. W innym przypadku mogą wywołać efekt całkowicie odwrotny do zamierzonego. Wybór napojów serwowanych jako aperitif jest ogromny i w dużej mierze uzależniony tylko i wyłącznie od fantazji gospodarza. By jednak nie dać się zbyt mocno ponieść wyobraźni, dobrze jest wiedzieć, czego w tym temacie należy stanowczo unikać. Przede wszystkim nigdy nie podawaj przed posiłkiem gorzkich likierów czy anyżówki. Mogą one stanowczo obniżyć wrażliwość na smaki czy zapachy.

Nie przesadzajmy również z procentami – mocne w smaku, ciężkie alkohole i koktajle pozostawmy raczej na później.