Przemysł winiarski w Nowej Zelandii

https://winayo.pl/

Przemysł winiarski w Nowej Zelandii jest dosyć młody. Pierwsze wina z tamtego regionu trafiły na międzynarodowy rynek zbytu stosunkowo niedawno, bo w latach 80. XX wieku. Po tamtym okresie Nowa Zelandia zaczęła regularnie zwiększać eksport swoich win i aktualnie co roku do międzynarodowej sprzedaży trafia około 15 milionów litrów win z tego kraju. W Nowej Zelandii wytwarza się przede wszystkim wina białe, to właśnie one są także uznawane za najlepsze z tego regionu. Białe trunki są tam produkowane głównie ze szczepu Sauvignon Blanc, o których mówi się że są jednymi z najbardziej szlachetnych na świecie.

Bardzo popularne i lubiane przez konsumentów są także wina produkowane ze szczepów Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Zarówno na North Island jak i na South Island produkowane są wina, jednak na każdej z wysp powstają inne gatunki. Warto także zaznaczyć, że także na każdej wyspie występuje podział na regiony, które specjalizują się w produkcji różnych gatunków win. Taki podział na regiony wynika przede wszystkim ze stosunkowo dużego zróżnicowania klimatycznego w kraju. Na północy dużo lepiej rozwijają się szczepy Cabernet Sauvignon oraz Merlot. Natomiast na wyspie południowej, na której panuje klimat znacznie chłodniejszy dobrze uprawia się przede wszystkim Sauvignon Blanc.

www.ginomanzares.com

Wina produkuje się w Nowej Zelandii w konkretnych regionach, do najważniejszych z nich zaliczają się Marlborough, które słynie z Sauvignon Blanc oraz Hawkes Bay, w którym powstają Cabernet Sauvignon oraz Merlot.