Wina deserowe

http://tom-pak.pl/

Wina deserowe swoją nazwę zawdzięczają pochodzeniu z języka francuskiego, gdzie sformułowanie „vin de dessert” oznacza nic innego, jak „wino serwowane do deseru”. Jak sama nazwa wskazuje, podawane są najczęściej po głównym posiłku, w towarzystwie ciast i łakoci. Jego smak nie kontrastuje z posiłkiem, gdyż do tej grupy zaliczamy właśnie wina słodkie i półsłodkie.

Skąd bierze się słodycz win deserowych? Trunek zawdzięcza ją różnego rodzaju wyspecjalizowanym zabiegom. Aby wino uzyskało odpowiedni smak, można w pewnym momencie przerwać fermentację moszczu poprzez dodanie odpowiedniej ilości alkoholu. Między innymi dlatego wina deserowe zwykle są wysokoprocentowe – zawierają od czternastu do nawet dwudziestu dwóch procent alkoholu.

Jednocześnie dodanie alkoholu na odpowiednim etapie pozwala zachować pełnię słodyczy zawartej w owocach. Innym sposobem wytwarzania wina o wyjątkowo słodkim smaku jest jego dosładzanie za pomocą zagęszczonego moszczu lub rodzynek. Pierwszą z tych metod wykorzystuje się między innymi w produkcji popularnych win Marsala oraz hiszpańskiej malagi.

Z kolei rodzynki dodają słodyczy słynnym na niemal całym świecie węgierskim tokajom. Eksperci uważają, że najsmaczniejsze wina deserowe produkowane są na południu Europy. Prym wśród ich producentów wiodą Włosi, Grecy, Portugalczycy oraz Hiszpanie.

Najczęściej doceniane są wina półsłodkie, czyli takie, w których zawartość cukru mieści się w przedziale od czterech do sześciu procent. Najpopularniejsze wśród nich, czyli na przykład madera, porto czy sherry mają zwykle także dość dużą moc (powyżej osiemnastu procent). Ciekawostką jest, że często zaleca się również serwowanie słodkich win w towarzystwie ostrych w smaku serów.