Wina likierowe

Regały na wino https://winayo.pl/sklep/produkt/quinta-do-ribeiro-santo-tinto

Z czym kojarzy ci się wino likierowe? Z pewnością z czymś słodkim niemal do granic możliwości. Właśnie dlatego pewnie zaskoczy cię fakt, że wina likierowe mogą występować zarówno w postaci słodkiej, jak i wytrawnej. Równie dobrze mogą być czerwone, jak i białe.

Dobrze jest dowiedzieć się, co jeszcze charakteryzuje ten specyficzny trunek. Nazwą synonimiczną do likierowego jest „wino wzmocnione”. Łatwo się więc domyślić, że w takim napoju znajdziemy znacznie więcej alkoholu niż ten, który powstał w procesie fermentacji.

Destylowany alkohol dodawany jest do trunku na odpowiednim etapie fermentacji moszczu lub, w niektórych przypadkach, do gotowego już wina. W większości przypadków dolewana jest brandy, ale czasami również zwykły, ratyfikowany spirytus. Początkowo robiono to, by nadać winom długowieczność.

Współcześnie jest to sposób na zwiększenie mocy trunku. Wina likierowe charakteryzują dość wysoką jak na tego rodzaju napój zawartością alkoholu, bo nawet w granicach od siedemnastu do trzydziestu procent. Wino likierowe zwykle podawane jest po posiłkach, czasami zamiennie z winem deserowym.

Można spożywać je również jako samodzielny trunek. Zwykle serwowane jest tylko okazjonalnie, ze względu na swoją ciężkość oraz dosyć znaczną zawartość alkoholu. Również ze względu na tę cechę podajemy je raczej w niewielkich kieliszkach, kształtem przypominających te do białego wina, jednak w których mieści się zaledwie około stu dwudziestu mililitrów płynu.

Warto jednak wiedzieć, że ze względu na małą pojemność naczynia, w tym przypadku taktowne jest nalanie trunku niemal do pełna. Przed podaniem dobrze jest schłodzić alkohol do dziesięciu lub dwunastu stopni Celsjusza.